15 Ocak 2016 Cuma

HABERLER

  • Ankara Rüzgar Tüneli’ne tescil ışığı...   
  • Nobel ödüllü 30 bilim insanından uluslararası dayanışma... 
  • ÜSİMP – Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Genel Kurulu yapıldı - 30 Ocak 2016
  • BIOPIPE’ın Başarısı
  • 240 Yıllık Otomat Bebek … yalnızca bir bebek değil!


Ankara Rüzgar Tüneli’ne tescil ışığı...  


Ankara Rüzgar Tüneli’ne tescil ışığı  


TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Koruma Kurulu’nu Ankara Rüzgar Tüneli İçin göreve davet etmiş, endüstri mirası olarak tescil edilmesi için Koruma Kurulu’na başvurmuştu. Koruma Kurulu başvuruyu gündeme aldı. Kurumların görüşüne başvurdu ve Mimarlar Odasına bilgi verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “ART için tescil ışığı yakılmıştır, bu önemli bir karardır, süreci takip edeceğiz” dedi.

“ART bitişiğindeki inşaatın yeniden ele alınması kaçınılmazdır”


Candan “Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Ankara Rüzgar Tüneli hakkında yaptığımız tescil başvurusunu değerlendirerek  yapının tescili ile ilgili karar alınana dek, yapıya zarar verecek faaliyetlerin durdurulmasını istedi. Ankara Rüzgar Tüneli kentin endüstri mirasıdır, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması kent kimliği ve belleği açısından oldukça önemlidir. Koruma Kurulu tescil sürecinde ART’de çalışmalarını yürüten TÜBİTAK ile birlikte Ankara Üniversitesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi’nden görüş istedi. ART’nin bitişiğinde devam eden, Diş Hekimliği Fakültesi ek binasının bu açıdan yeniden ele alınması kaçınılmazdır” dedi.

ART’nin korunması gerekli bir kültür varlığı olduğunu belirten Candan, “Ankara Rüzgar Tüneli zarar görmemesi gereken kültür varlığımız ve endüstri miraslarımız arasındadır. Kurulun Kararı’nı takip edeceğiz. Ankara Rüzgâr Tüneli Tescil edilmeli” şeklinde konuştu.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi

Konuyla ilgili 13 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan “Ankara Rüzgar Tüneli’ni Üniversite Yıkıyor!başlıklı yazımı İNOVASYONHERYERDE Arşiv başlığı altında bulabilirsiniz.


Nobel ödüllü 30 bilim insanından uluslararası dayanışma

International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies'in
imzacı akademisyenleri destekleyen bildirisine 30 Nobel ödüllü yabancı bilim insanı destek verdi.


ÜSİMP – Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Genel Kurulu yapıldı 30 Ocak 2016


Ulusal Yenilik Sistemi’mizin hemen bütün bileşenlerini yapısında gönüllü olarak bir araya getiren ÜSİMP’in Genel Kurulu 30 Ocak 2016, Cumartesi günü Ankara Sanayi Odası’nın evsahipliğinde Ankara’da yapıldı.


Ayrıntılı bilgi: www.usimp.org.tr



BIOPIPE’ın Başarısı


Binaların ana atık su borusuna bağlanan küçük bir depo ve bu depoya bağlı kalorifer petekleri gibi kıvrılmış plastik borulardan oluşan BioPipe içinde özel bir solüsyonun içinde yaşayan bakterilerin atık suyu hiçbir kimyasal kullanmadan, organik olarak arıtması sistemi diğer arıtma sistemlerinden ayıran en önemli özelliği. Arıtılan su bahçe sulamasında, otomobillerin yıkanmasında veya tuvaletlerde kullanılabiliyor. 

Dikkatlerin çoğunlukla sanal yeniliklere odaklandığı bir ortamda çevre ve sosyal boyutu olan yenilikçi bir ürünün ortaya çıkmasının uygulamada yaratacağı etkinin ötesinde (fosseptiklerin azalması, maliyetli kanalizasyon sistemlerine gerek duyulmaması, atık suyun yeniden kullanılması vb.)  ülkemizdeki yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerine de örnek olması beklenir.

Biopipe yenilik sürecinde kavram geliştirmenin ne denli önemli olduğuna da güzel bir örnek oluşturuyor. Ürünün patentini satın alan Mitsubishi yetkilisinin de söylediği gibi atık su arıtmasında son 40 yıldır radikal hiçbir yenilik yapılmamıştı. Bu başarıda ürünün “çevreyi korusun, her ev kendi atık suyunu arıtsın, kurulumu ve bakımı kolay olsun, dünyada ilk ve sürdürülebilir olsun, maliyeti karşılanabilir ve taraflar memnun olsun” olarak tanımlanabilecek bir kavramdan yola çıkılarak geliştirilmesinin payı büyük olsa gerek. Devamında bilgiye dayalı meraklı bir kişiliğin (Çevre Mühendisi Enes Kutluca), üniversite ortamı  (Bahçeşehir Üniversitesi) ve destekleyici çevrenin de (özendirici kurumlar ve yarışmalar, KOSGEB) katkısı ile başarıyı yakalaması gerçekleşmiştir.

İlgilisine kaynaklar:
http://www.cnnturk.com/video/ekonomi/turkiye/turk-girisimcinin-icadi-biopipe-dunyaya-aciliyor
http://www.biopipe.co/tr/#home


240 Yıllık Otomat Bebek. Yalnızca bir bebek değil!


Aşağıdaki video adresinden izleyebileceğiniz otomat bebek tam 240 yaşında. İsveç saat sanatının zirvelerinden biri olsa gerek. Özelliği yalnızca tanımlı birkaç hareketi mekanik olarak yapmasında değil. Yazı yazabiliyor, hem de çok zarif. Gözleriyle yazma hareketlerini izliyor. Kısacası bir insanın yazma ediminin benzetimini mekanik olarak yapabiliyor. Bir gövdeye yerleştirilmiş mekanizmalarda yer alan harflerin değiştirilmesiyle istediğiniz cümleyi yazabiliyor. Yani programlanabiliyor. 240 yıl öncesi düşünüldüğünde bu “bebek” in mühendisliğin, yenilikçiliğin, ustalığın bir araya getirildiği gerçek bir icat olarak nitelenebilir.   İzleyin beğeneceksiniz :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder